Physical Quality and Stability of Body Scrub Preparation Salak Pondoh Fruit Extract (Salacca edulis Reinw.) with Emulgator of Stearic Acid and Triethanolamine
DOI:
https://doi.org/10.54445/pharmademica.v3i1.35
Abstract View:
547
PDF downloads:
524
Keywords:
Body Scrub, Salak Pondoh, Stability TestAbstract
Salak pondoh fruit contains flavonoids that can be used to counteract free radicals. These flavonoids act as antioxidants which can regenerate dead skin cells, so salak pondoh fruit can be used as a body scrub. This research aims to determine the physical quality and stability of body scrub preparations from salak pondoh fruit extract with stearic acid and triethanolamine as emulgators. It is an experimental study with a single group design. The amount of salak pondoh fruit extract used in body scrubs was 0,1%. The physical quality testing carried out includes organoleptics, homogeneity, dispersality, pH, viscosity, and emulsion type, while for the physical stability testing, the cycling test method was used, including the storage method in a refrigerator with a temperature of 4ºC and storage method in an oven with a temperature of 40ºC for 6 cycles or 12 days. Based on the physical quality test result, the body scrub is white, semi-solid, distinctive aromatic odor, homogeneous, with a pH value of 6,00, a dispersion power of 4.71 cm, a viscosity of 9095 cps, and an emulsion type of O/W. The physical stability test results indicate that the body scrub is qualified on all tests (organoleptic, homogeneity, pH, emulsion type, viscosity, and dispersion). The analysis with a paired sample t-test shows a value of >0.05 for the dispersion, pH, and viscosity tests. It can be concluded that the body scrub preparation meets the requirements and retains its stability in storage.
Downloads
References
Ali, F., Stevani, H. dan Rachmawaty, D. 2019. Formulasi Dan Stabilitas Sediaan Body Scrub Bedda Lotong Dengan Variasi Konsentrasi Trietanolamin. Media Farmasi Poltekkes Makassar , Vol. 15(1),3.
Armadany, F. I., Musnina, W. O. S. dan Wilda, U. 2019. Formulasi dan Uji Stabilitas Lotion Antioksidan dari Ekstrak Etanol Rambut Jagung (Zea mays L.) sebagai Antioksidan dan Tabir Surya. Pharmauho:Jurnal Farmasi, Sains, Dan Kesehatan Universitas Tadulako, Vol.5(1), 17.
Artika, Y.2019.Uji Fisik dan Uji Hedonik Lotion dengan Bahan Aktif Ekstrak Buah Tomat (Solanum lycoperison L.) dan Kulit Buah Semangka (Citrullus vulgaris S.) Karya Tulis Ilmiah.Poltekkes Kemenkes Surakarta.
Bachtiar, A., Wilda, A. dan Joko, S. 2021. Uji Aktivitas Antioksidan Pada Buah salak Pondoh (Salacca edulis R.) dari Kota Yogyakarta, Banjarnegara dan Cirebon dengan Metode Spektrofotometri Uv-Vis. Politeknik Harapan Bersama Kota Tegal, Vol.10(10),5.
Baskara, I. B. B., Suhendra, L. dan Wrasiati, L. P. 2020. Pengaruh Suhu Pencampuran dan Lama Pengadukan terhadap Karakteristik Sediaan Krim. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri Universitas Udayana, Vol.8(2), 204.
Dewi, I. K., Atikah, N. dan Putri, N. 2022. Uji Stabilitas Fisik dan Kadar Flavonoid Total Sediaan Gel Ekstrak Mesokarp Buah Semangka (Citrullus lanatus). Jurnal Ilmu Kefarmasian Indonesia,Vol.20(2), 266.
Febrina, D. dan Prabandari, R. 2021. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Biji Salak Pondoh (Salacca zalacca) Kultivar Nglumut dengan Metode 1, 1-Difenil-2-Pikrilhidrazil (DPPH). Seminar Nasional Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat (SNPPKM),1(1) 1525–1526.
Handayani, F., Apriliana, A., Novianti, I. 2020. Karakteristik dan Skrining Fitokimia Buah Selutui Puka (Tabernaemontana macracarpa Jack. Asy-Syifaa Jurnal Farmasi. Vol 12(1).9-15.
Harefa, R. E. P. 2018. Formulasi Dan Uji Efektivitas Sediaan KrimBody Scrub Yang Mengandung Ampas Kopi (Coffea arabica L.).Skripsi.Fakultas Farmasi Universitas Sumatera Utara.
Kristianingsih, I. & Munawaroh, S. 2021. Formulasi Dan Uji Stabilitas Sediaan Body Scrub Kombinasi Ekstrak Bunga Rosela ( Hibiscus sabdariffa L. ) dan Pati Bengkoang ( Pachyrhizus erosus L.) dengan Variasi Emulgator Asam Stearat. Jurnal of Current Pharmaceutical Sciences (JCPS),5(1), 447-448.
Lestari, F.A., Hajrin, W., Hanifa, N.I. 2020. Optimasi Formula Krim Ekstrak Daun Katuk (Sauropus androgynus) Variasi Konsentrasi Asam Stearat, Trietanolamin, dan Gliserin. Jurnal Kefarmasian Indonesia.Vol 10(2).116.
Mirlandari, A., Samodra, G.& Fitriana, A. S. 2021. Pengaruh Jenis Emulgator pada Formulasi Sediaan Krim Tipe M/A dari Kombinasi Ekstrak Daun Salam (Syzygium polyanthum Wight.) dan Daun Pepaya (Carica papaya L.). SNPPKM, Vol.1(1), 398-399.
Nurisyah, Asyikin, A., Rusdiman, Abdullah, T. 2022. Formulasi dan Uji Stabilitas Fisik Body Scrub dari Cangkang Telur Ayam dan Ekstrak Kulit Batang Kayu Manis (Cinnamomum burmanii) Sebagai Antioksidan.Media Farmasi Poltekkes Makassar.Vol 18(2).4-5.
Pratasik, M. C. M., Yamlean, P. V. Y. & Wiyono, W. I. 2019. Formulasi Dan Uji Stabilitas Fisik Sediaan Krim Ekstrak Etanol Daun Sesewanua (Clerodendron squamatum Vahl.). Pharmacon Universitas Sam Ratulangi.Vol.8(2), 263-264.
Prolapita, C. O. & Safitri, C. I. N. H. 2021. Formulasi dan Uji Mutu Fisik Sediaan Body Scrub dari Arang Aktif Sekam Padi (Oryza sativa). Proceeding of Mulawarman Pharmaceuticals Conferences,13(1) , 213–214.
Saryanti, D., Setiawan, I.& Safitri, R. A. 2019. Optimasi Formula Sediaan Krim M/A dari Ekstrak Kulit Pisang Kepok (Musa acuminata L.). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, Vol. 1(3), 227.
Warnis, M., Apriliana L.A., Maryanti, L.2020. Pengaruh Suhu Pengeringan Simplisia terhadap Kadar Flavonoid Total Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera L.)Prosiding Seminar Nasional Kahuripan I.Vol 1(1).265-266.
Wendersteyt, N.V., Wewengkang, D.S., Abdullah, S.S.2021. Uji Aktivitas Antimikroba dari Ekstrak dan Fraksi Ascidian (Herdmania momus) dari Perairan Pulau Bangka Likupang Terhadap Pertumbuhan Mikroba. Jurnal Pharmacon. Vol 12(1). 706-712. DOI: https://doi.org/10.35799/pha.10.2021.32758
Yunita., Yunarto, N., Maelaningsih, F. S.2021. Formulasi Sediaan Krim Body Scrub Kombinasi Ekstrak Daun Kemangi (Ocimum sanctum L.) dan Beras Putih (Oryza sativa L.). PHRASE (Pharmaceutical Science Journal),Vol. 1(1), 60. DOI: http://dx.doi.org/10.52031/phrase.v1i1.170
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Indri Kusuma Dewi, Pramita Yuli Pratiwi, Alvita Defayanti

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.